Μίλα Τώρα - Δράση ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

Το Γυμνάσιο Φωτολίβους συμμετέχει στην δράση "Μίλα Τώρα" του Χαμόγελου του Παιδιού εν όψει της 6ης Μαρτίου, Σχολικής Ημέρας ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό, με ένα video με τα μηνύματα των μαθητών της Γ' Γυμνασίου ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Για να παρακολουθήσετε το video πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=p10BsNAWXgk&t=1s

5-02-2020:Διδακτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γκαίτε - Επίσκεψη & ξενάγηση στο Α/Τ Βέλος

Διδακτική επίσκεψη  στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Στο εργαστήρι «Glossomobil, ένα πρότυπο βιωματικό εργαστήρι που στόχο έχει την ψυχαγωγική και δημιουργική επαφή των μαθητών με τη γερμανική γλώσσα και το γερμανικό πολιτισμό μέσα από τη μουσική, το χορό και το παιχνίδι» συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Φωτολίβους κατά τη διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

goethe1

goethe2

Επίσκεψη –ξενάγηση στο Α/Τ Βέλος

Μία ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε σχετική με το μάθημα της Ιστορίας και της Τεχνολογίας ήταν αυτή στο Αντιτορπιλικό Βέλος. «Ζωντανό μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντιδικτατορικής Δράσης του Πολεμικού Ναυτικού» χαρακτηρίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του το  Πλωτό ναυτικό μουσείο, αφού συμμετείχε σε πολεμικές συγκρούσεις στον Ειρηνικό ωκεανό και σε ναυτικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το 1958 έως το 1991 οπότε και παροπλίστηκε.

belos4

belos2

belos3

ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ

Σήμερα, 19-12-2019, η Β΄ Τάξη του σχολείου πραγματοποιήσαμε συγκομιδή ελιάς ή αλλιώς λιομάζωμα στα λίγα δέντρα που έχουμε στην πίσω αυλή του Γυμνασίου. Με το θεολόγο μας μιλήσαμε για το έλαιο  στο μάθημα και με την προτροπή και την καθοδήγησή του τις μαζέψαμε, τις πλύναμε, τις τρυπήσαμε και τις τοποθετήσαμε σε δοχεία, έτσι ώστε με την προσθήκη άλμης να ξεπικρίσουν, για να γίνουν βρώσιμες. Μάλλον προς το Πάσχα θα τις δοκιμάσουμε.

Και λίγες πληροφορίες: Το μάζεμα των ελιών γινόταν με τα  χέρια ή με ελαιόπανα, αφού νωρίτερα διαμόρφωναν το χώρο κάτω από κάθε δέντρο. Πριν τα πρωτοβρόχια «σάρωναν» ότι υπήρχε από κάτω, ενώ στα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη άρχιζε η συγκομιδή και διαρκούσε πολλές φορές ακόμη και ως την Άνοιξη. Η τεχνική ήταν διαφορετική από τόπο σε τόπο καθώς επίσης εξαρτιόταν και από την ποικιλία του δέντρου.

 Έτσι λοιπόν το λιομάζωμα παλαιότερα γινόταν με τα χέρια, όταν έπεφταν οι καρποί λόγω ωρίμανσης ή με τη βοήθεια καιρικών συνθηκών. Σε άλλα μέρη ράβδιζαν τα κλωνάρια που είχαν καρπό, για να πέσει στα πανιά που συνήθως ύφαιναν στον αργαλειό οι γυναίκες. Αλλού έκοβαν επιλεγμένα κλαδιά τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής όσο και για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

Σήμερα, ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος με τη βοήθεια και νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνιούνται με το «χτένι», για να αποσπαστεί ο καρπός με ευκολία και ταχύτητα, ενώ εκτός από τα ελαιόπανα  υπάρχουν και δίχτυα από συνθετικό υλικό.

Αθηνά Ε. Μαριάννα Χ.

 Β΄τάξη

λιομαζωμα1

λιομαζωμα2

λιομαζωμα3

Διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και στο ΕΚΦΕ Δράμας

«Η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με το Γυμνάσιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είδαμε αντικείμενα από την Προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα που βρέθηκαν στο Νομό μας μετά από ανασκαφές που έγιναν». Γρηγόρης Μ. Γ'Τάξη

«Χωρισμένοι σε ομάδες επεξεργαστήκαμε πληροφορίες για τα εκθέματα του Μουσείου και με παιχνίδια ρόλων  ζωντανέψαμε στιγμιότυπα της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας –ειδικότερα της Νεολιθικής Εποχής των Σιταγρών». Βασιλική Α. Γ΄τάξη  

 

mouseio1

mouseio2

    mouseio3

Επίσκεψη στο ΕΚΦΕ Δράμας

Στις 28/11/ 2019 επισκεφτήκαμε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, για να γνωρίσουμε το χώρο, να συμμετέχουμε σε πειράματα με τη βοήθεια του καθηγητή μας, κ. Κιουτσούκη Γ. και του Υπεύθυνου του Κέντρου, κ. Παζούλη Π. Η ημέρα ήταν εξαιρετική κι η επανάληψη στην ύλη της Φυσικής ευχάριστη!!!  ekfe1

ekfe2

 

3η Δεκεμβρίου: Ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους γνωρίσαμε εκπροσώπους του Σωματείου «Δημιουργώ και Προσφέρω». Άτομα με αναπηρία όρασης ή κινητική μας μίλησαν για την καθημερινή τους ζωή, για τις δυσκολίες τους, αλλά μας διηγήθηκαν και ιδιαίτερες στιγμές χαράς. Είμαι σίγουρη ότι όλοι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Κατερίνα Ζ.  Α΄τάξη