Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».  Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Αουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα μνήμης, προβάλλαμε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο φουαγιέ του σχολείου μας την ταινία «Το παιδί πίσω από το συρματόπλεγμα- The Boy in the striped pyjamas». Η ταινία παρουσιάζει εξαιρετικά εύστοχα, μέσα από την συγκινητικά αθώα ματιά των δύο μικρών αγοριών την ασύλληπτη ανθρώπινη αγριότητα και κατορθώνει να σοκάρει χωρίς να καταφεύγει σε σκηνές βίας, αλλά απλά και μόνο με υπαινιγμούς και με τη φοβερή συναισθηματική έντασή της. Συγκινεί και αληθινά συγκλονίζει, με ένα σπαρακτικό φινάλε που, πέρα από την απίστευτη συναισθηματική δύναμή του, οδηγεί στο αντιπολεμικό μήνυμα της ταινίας με μία πάρα πολύ έξυπνη κορύφωση.

Πατιά Αναστασία Φιλόλογος ΕΑΕ

Ο μαθητής της Α τάξης Βασίλης Σαμπελίδης έγραψε το παρακάτω κείμενο για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων:
«Προχτές ήταν  ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος των Εβραίων, εμείς στο σχολείο παρακολουθήσαμε μια ταινία με αυτό το θέμα. Ονομάζεται «Το παιδί πίσω από το συρματόπλεγμα- The Boy in the striped pyjamas». Είναι μια ταινία που δείχνει την εκμετάλλευση  και την κακοποίηση των Εβραίων από τους  Γερμανούς ναζί- βασίζεται στα αληθινά συμβάντα που έγιναν στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα σε όλο το χάος, την πείνα, την μαυρίλα των φουγάρων, υπήρχαν δύο αθώα παιδιά, ο Γερμανός Μπρούνο και ο Εβραίος Σμούελ, που χαλαρώνουν λιγάκι το κλίμα. Στο τέλος, η ταινία αυτή αγγίζει την ψυχή με τους χαρακτήρες και την ιστορία, που θα σε κάνει να κλάψεις, καθώς έχει ένα πάρα πολύ δραματικό τέλος.
Προτείνω να δείτε αμέσως την ταινία. Δε θα το μετανιώσετε»

Βασίλης Σαμπελίδης, μαθητής Α’ τάξης του Γυμνασίου Φωτολίβους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *